Смаки раю
Ihor Zubrytskyi — 9/12/2007 - 01:11
Автор: Вольфґанґ Шивельбуш
Назва видання: Смаки раю. Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів.
Видавництво: Критика
Рік видання: 2007
Рік першого видання: 1980
Хто може уявити сьогоднішнє життя без прянощів, чаю, кави, тютюну, шоколаду? Ніхто. А колись усього цього не було в Європі. Пили воду, в кращому випадку пиво або вино, а їжу приправляли лише сіллю. Не надто широкий асортимент. Але в Середньовіччі все змінилося.
Який зв'язок прянощів, збудників та дурманів із історією європейської цивілізації? Самий тісний. Вони йшли нога в ногу з прогресом, стаючи новими предметами розкоші, що були покликані задовольняти все нові і нові бажання насолоди.
Зловживання прянощами переважно так і залишилося у Середньовіччі. Зараз може видаватися дивним, але тоді прянощі використовували як предмет збереження вартості, їх могли дарувати один одному вельможі, навіть королі. Того, у кого їжа на бенкеті була щедро приправлена спеціями, вважали гідним поваги.
Алкоголь був широко поширеним в часи Середньовіччя, а в період Реформації дещо втратив попит, бо був витіснений кавою, шоколадом і чаєм. В 17-18 столітті все починає змішуватися з неймовірною швидкістю. Широко застосовується у споживанні горілка (і її підвиди), опій (і його похідні), марихуана та інші легкі наркотики.
Створюються кнайпи, каварні, розвиваються і модифікуються таверни – усе це є втіленням прагнення людей до здобуття насолоди і виділенням її в якомога чистішій формі.
В книжці вміщено багато корисної інформації, щодо різноманітних елементів впливу на людську свідомість і вплив їх на історію європейської цивілізації. Матеріал подано в доступному і легкому для засвоєння науково-популярному стилі.
- Ввійдіть, щоб залишити коментар